Maria de Waard Schilderijen

Informatie

Bres, nr 251, augustus-september 2008

 

Doortocht - 70x90 cm

 

Geschreven n.a.v. het schilderij "Doortocht" in het magazine Bres, nummer 251, augustus/september 2008:

 

Voor mij zijn kunst en leven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kunst is het belang-rijkste, maar de menselijkheid komt daarvoor. Ik ben als beeldend kunstenares actief en als kunstzinnige therapeute in de verslaafdenzorg.

Het schilderen is een uitdaging om met het thema in gesprek te komen. Dat is een zoeken, een aftasten of de essentie in kleur en vorm klinkt.

Ik word geraakt door de kleur in zijn kwaliteit en kan het gewoon niet laten om een kleur te intensiveren en te verdiepen zoals hier in dit schilderij met de kleur rood. Er zijn heel veel kleuren rood : warm, helder, hard, zacht. In dit schilderij zijn er vlakken met het warme rood naast het verzadigde rood voor de achtergrond.

Ik verrijk de warme tinten met complementaire accenten.

Ook het fenomeen licht boeit mij met de spannende licht – donker contrasten. Hier in dit werk baant het heldere licht zijn doorgang door het rood.

De schilderijen zijn ontstaan uit dat wat mij innerlijk raakt en beweegt. Het zijn vele lagen. Ik begin met een opzet in acrylverf en ga over in olieverf. Tijdens het schilderen wordt het duidelijk wat voor richting zichtbaar wordt. Ik werk dit verder uit vanuit de intuïtie en dat is voor mij de kunstimpuls, die ik al werkend en waarnemend uitvoer. Op deze manier krijgt het beeld een betekenis, een kracht in zichzelf.

 

 

Naar bovenkant pagina