Maria de Waard Schilderijen

Informatie

Maria de Waard

Al vroeg werd duidelijk dat Maria van tekenen en schilderen hield en zij heeft haar beroep ervan gemaakt.

Zij gaf les op de Vrije School en vele jaren kunstzinnige therapie in de verslavingszorg met als disciplines schilderen, boetseren en tekenen. Daar kreeg zij plezier in en de combinatie van zelf te creƫren en anderen te inspireren is lang gebleven. Zij heeft sinds 2002 zich volledig toegelegd op het schilderen en is het schilderen een ware passie geworden.

 

Haar eerste exposities waren gouaches in de jaren tachtig in Bergen N.H., Alkmaar en Amsterdam. Later is zij gaan werken op het linnen doek met als voorkeur olieverf.

Voor Maria is kleur een belangrijk uitgangspunt. Vorm, kleur, vlakken en lijnen hebben een zeggingskracht, een beeldtaal. Aan de ene kant heb je kleurindrukken van buitenaf en tegelijkertijd is er kleur van binnenuit door je beleving. Dit samenspel interesseert haar en geeft haar een uitdaging. Hierdoor worden haar thema's niet altijd figuratief verbeeld, maar krijgen in een intens kleurenspel een eigen plaats in het schilderij.

Het heeft haar interesse om gevoelsimpressies tot uiting te brengen tot een schoonheid in haar werk. Dit is een bewegend proces en al schilderend en waarnemend wordt ontdekt, waarheen het proces geleid wordt. Hierin komt zij veel vrijheid en vreugde tegen, vooral wanneer de kleur verdiept wordt met vele lagen olieverf. Tevens zoekt zij naar enige verstilling in haar composities op een manier, dat het beeld, dat u ziet, niet altijd te herkennen is, als het ware nieuw wordt in kleurvlakken, ruimtes en lijnen.

 

Maria volgde diverse kunstopleidingen:

  • tekenakte
  • kunstzinnige therapie
  • enkele jaren Artibus, Utrecht

Zij volgde gedurende een aantal jaren bij verschillende leermeesters masterclasses.

Maria exposeert op vele plaatsen in het land.

 

Lees verder: Publicatie in Bres nr 251, augustus/september 2008

 

 

 

 

Naar bovenkant pagina